W październiku rozmawialiśmy o jesieni i aby poszukać informacji w jaki sposób przyroda przygotowuje się do zimy, wybraliśmy się do pobliskiego lasu. Dzieci były bardzo dobrymi obserwatorami i znaleźli kilka żołędzi, zmieniające kolor liście, różne owady i olbrzymie mrowisko. Szukaliśmy grzybów, ale niestety znaleźliśmy tylko trujące muchomory.
Wycieczka nasza zakończyła się ogniskiem i wspólnym pieczeniem kiełbaski.
Zwróciliśmy uwagę na dary jesieni i typowe dla tej pory roku warzywa i owoce. Mieliśmy okazję skosztować jak smakuje kalarepka a gotowana kukurydza stała się hitem tego sezonu. Na koniec zrobiliśmy różne owocowo – warzywne soki. Były bardzo smaczne.
Omówiliśmy sobie pogodę, obieg wody w przyrodzie oraz zwróciliśmy uwagę na dobierani odpowiedniego stroju na jesienną pogodę.
Prace z pomocami Montessori nadal cieszą się wielką popularnością.
W naszej kuchni również było bardzo jesiennie, zrobiliśmy deser tiramisu z kawą „inką”, upiekliśmy szpinakowe babeczki, szarlotkę i orzechowe ciasteczka gdzie orzechy pochodziły z naszego ogrodu i dzieci samodzielnie je zbierały przez cały miesiąc.
Dzieci bardzo polubiły lekcje yogi, gdzie mają możliwość trochę się porozciągać oraz pochodzić po naszej ścieżce sensorycznej.
Na lekcjach j-angielskiego uczyliśmy się o podstawowych przedmiotach szkolnych a następnie wkroczyliśmy w temat jesieni AUTUMN. Poznaliśmy kilka zwierząt kojarzonych z jesienią (hedgehog, squirrel…), powtórzyliśmy sobie kolory zwróciliśmy uwagę na te jesienne. Pod koniec miesiąca przeszliśmy do warzyw (vegetables) i owoców (fruit). Zaśpiewaliśmy takie piosenki: „School Supplies”, „Colur song”, „Autumn leaves”.